Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

Wydarzenia

sob., 25.06.2022
11:00–12:30

Warsztaty rodzinne
Muzeum Farmacji
10 zł/dziecko, opiekun bezpłatnie

Najlepsze słodycze – tylko w aptece | Do apteki – nie tylko po zdrowie

Spacer po Rynku Starego Miasta i warsztaty kulinarne.

Po co do apteki chodził zupełnie zdrowy smakosz? Po cukierki!
Uważano, że były zdrowe, choć zrobione niemal wyłącznie z cukru.

Na co miały pomagać apteczne słodycze?
Jakimi umiejętnościami musiał się wykazać dawny aptekarz?
Jak smakowały dawne słodycze?

Tego wszystkiego dowiemy się podczas warsztatów w Muzeum Farmacji, podczas których zrekonstruujemy XVI wieczny przepis na aromatyczny cukier.

Prowadząca: Agnieszka Kuś

Interpretatorka dziedzictwa kulinarnego, autorka tekstów, przewodniczka, edukatorka i vlogerka, która wyszukuje smakowite historie z dziejów Polski i dzieli się z nimi ze słuchaczami i czytelnikami. Czym raczyli się smakosze w przedwojennej Warszawie? Jak smakowała czekolada, którą pił król Jan III Sobieski? Historia może być smaczna.

Realizując projekty kulinarne dotyczące polskiego i warszawskiego dziedzictwa kulinarnego współpracuje z Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, Fundacją Brama Epok, Towarzystwem Opieki nad Zabytkami w Warszawie oraz Biurem Promocji Miasta Stołecznego Warszawa.

Informacje praktyczne

Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku 9-12 lat
Maksymalna liczba uczestników: 15 osób
Miejsce spotkania: Muzeum Farmacji ul. Piwna 31/33

Bilety dostępne w sprzedaży na 2 tygodnie przed wydarzeniem.


Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.