sob., 25.06.2022
11:00–12:30
Warsztaty rodzinne
Muzeum Farmacji
10 zł/dziecko, opiekun bezpłatnie
Najlepsze słodycze – tylko w aptece | Do apteki – nie tylko po zdrowie
Spacer po Rynku Starego Miasta i warsztaty kulinarne.
Po co do apteki chodził zupełnie zdrowy smakosz? Po cukierki!
Uważano, że były zdrowe, choć zrobione niemal wyłącznie z cukru.
Na co miały pomagać apteczne słodycze?
Jakimi umiejętnościami musiał się wykazać dawny aptekarz?
Jak smakowały dawne słodycze?
Tego wszystkiego dowiemy się podczas warsztatów w Muzeum Farmacji, podczas których zrekonstruujemy XVI wieczny przepis na aromatyczny cukier.
Prowadząca: Agnieszka Kuś
Interpretatorka dziedzictwa kulinarnego, autorka tekstów, przewodniczka, edukatorka i vlogerka, która wyszukuje smakowite historie z dziejów Polski i dzieli się z nimi ze słuchaczami i czytelnikami. Czym raczyli się smakosze w przedwojennej Warszawie? Jak smakowała czekolada, którą pił król Jan III Sobieski? Historia może być smaczna.
Realizując projekty kulinarne dotyczące polskiego i warszawskiego dziedzictwa kulinarnego współpracuje z Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, Fundacją Brama Epok, Towarzystwem Opieki nad Zabytkami w Warszawie oraz Biurem Promocji Miasta Stołecznego Warszawa.
Informacje praktyczne
Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku 9-12 lat
Maksymalna liczba uczestników: 15 osób
Miejsce spotkania: Muzeum Farmacji ul. Piwna 31/33
Bilety dostępne w sprzedaży na 2 tygodnie przed wydarzeniem.