sob., 21.05.2022
11:00–12:30
Warsztaty rodzinne
Muzeum Farmacji
10 zł/dziecko, opiekun bezpłatnie
Smaki świata w łyżce rosołu | Do apteki – nie tylko po zdrowie
Spacer po Rynku Starego Miasta i warsztaty kulinarne.
Po co do apteki chodził zupełnie zdrowy człowiek?
Na przykład po przyprawy, których zabrakło mu w domowej spiżarni, albo… po rosół w tabliczce, który mógł przydać się w długiej podróży.
Gotowe produkty żywnościowe, np. zupki w proszku lub mieszanki przypraw, wymyślono i stosowano już wieki temu. Wiele z nich zrodziło się w aptekach, które były niegdyś innowacyjnymi laboratoriami farmaceutycznymi.
Podczas warsztatów sięgniemy po przepisy kulinarno-aptekarskie z XVI i XVII w. i sprawdzimy, czy wciąż są skuteczne. Przy okazji dowiemy się, dlaczego medycy i aptekarze musieli się znać na gotowaniu.
Prowadząca: Agnieszka Kuś
Interpretatorka dziedzictwa kulinarnego, autorka tekstów, przewodniczka, edukatorka i vlogerka, która wyszukuje smakowite historie z dziejów Polski i dzieli się z nimi ze słuchaczami i czytelnikami. Realizując projekty kulinarne dotyczące polskiego i warszawskiego dziedzictwa kulinarnego, współpracuje z Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, Fundacją Brama Epok, Towarzystwem Opieki nad Zabytkami w Warszawie oraz Biurem Promocji Miasta Stołecznego Warszawa.
Informacje praktyczne
Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku 9-12 lat
Maksymalna liczba uczestników: 15 osób
Miejsce spotkania: Muzeum Farmacji ul. Piwna 31/33
Bilety dostępne w sprzedaży na 2 tygodnie przed wydarzeniem.