Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

pl/en
Wydarzenia

niedz., 17.12.2023
11:00–12:30

Warsztaty
Muzeum Farmacji
30 zł

Pierny, pieprzny, piernikowy. Lecznicze wypieki z dawnej apteki

Pierniki, pierniczki, miodowniki… słodkie ciasta i ciasteczka pełne aromatycznych przypraw korzennych, bez których trudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia. Czy zawsze tak było? Nasi przodkowie również bardzo cenili pierniki, ale jadali je cały rok jako dietetyczne przekąski oraz doraźnie jako leki na osłabienie i wspomagające trawienie.

Podczas grudniowych warsztatów przyjrzymy się najdawniejszym polskim recepturom na pierniki – tym, które opracowali aptekarze, lekarze oraz kuchmistrze z czasów renesansu i baroku. Popróbujemy różnych gatunków pieprzu i sporządzimy własną mieszankę przypraw, którą uczestniczki i uczestnicy będą mogli zabrać do domu.

Prowadząca: Agnieszka Kuś

Interpretatorka dziedzictwa kulinarnego, autorka tekstów, przewodniczka, edukatorka i vlogerka, która wyszukuje smakowite historie z dziejów Polski i dzieli się z nimi ze słuchaczami i czytelnikami. Realizując projekty kulinarne dotyczące polskiego i warszawskiego dziedzictwa kulinarnego, współpracuje z Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, Fundacją Brama Epok, Towarzystwem Opieki nad Zabytkami w Warszawie oraz Biurem Promocji Miasta Stołecznego Warszawa.

Informacje praktyczne:

Dla kogo: dorośli, młodzież, dzieci pow. 12 r. ż.
Dostępność: osoby z niepełnosprawnością ruchową


Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.