Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

pl/en
Wydarzenia

sob., 27.09.2025
15:00–16:30

Warsztaty
Muzeum Farmacji
30 zł

Na zdrowie i smak. Przyprawy z „Przewodnika po Drzewie Żywota”

Warsztaty o przyprawach inspirowany siedemnastowiecznym traktatem dietetyczno-medycznym spisanym w jidysz pt. „Przewodnik po drzewie żywota”. Tekst ten został wydany w 1613 roku przez anonimowego lekarza działającego na terenie Rzeczpospolitej Obojga Narodów i zawiera zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania się oparte o dietetykę humoralną.

Podczas spotkania zgłębimy podstawy tej tradycyjnej nauki, dowiemy się, jak rozpoznać dominujące humory w organizmie i jak za pomocą pożywienia dawni lekarze chcieli przywracać naturalną harmonię. Poznamy także polecane przez Anonimowego Autora sposoby przyprawiania potraw oraz zastanowimy się, czy opisane przez niego dania mogą być inspiracją dla naszych współczesnych poszukiwań kulinarnych.

Na zakończenie uczestnicy warsztatów zrobią własną mieszankę przypraw opartą o receptury sprzed (ponad) 400 lat.

Prowadząca: Agnieszka Kuś – Varsavianistka, przewodniczka i edukatorka kulinarna zajmująca się popularyzacją wiedzy o tradycjach kulinarnych w Polsce, dziedzictwem kulinarnym Warszawy oraz relacjami polsko-żydowskimi. Prowadzi warsztaty kulinarne w Muzeum Farmacji, MHŻP Polin oraz na Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Centrum Kultury Jidysz. Obecnie pracuje nad projektem: „Przepis na Warszawę” oraz atlasem smaków z książek Izraela i Izaaka Singera oraz Ester Kreitman.

Warsztaty odbywają się w ramach TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia.


Partner Muzeum Farmacji – Bacteromic sp. z o.o.


Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.