sob., 17.12.2022
11:00–12:30
Warsztaty
Muzeum Farmacji
20 zł
Świąteczne przepisy z dawnej apteki: pierniki
Pierniki na zdrowie!
Potas, magnez, żelazo… – czy to skład suplementu diety na jesienno-zimowe przesilenie? I tak, i nie!
Dziś nie przychodzi nam do głowy, by leczyć się piernikami. Kiedyś było inaczej. Nasi przodkowie cenili je nie tylko jako pyszne przekąski, ale również jako środki poprawiające trawienie. Dlatego po pierniki chodzono też do apteki.
Podczas warsztatów przyjrzymy się historii pierników, rozszyfrujemy najstarsze polskie piernikowe receptury i sporządzimy własną mieszankę przypraw, którą uczestnicy będą mogli zabrać do domu, by upiec pyszne i zdrowe ciastka na święta.
Prowadząca: Agnieszka Kuś
Interpretatorka dziedzictwa kulinarnego, autorka tekstów, przewodniczka, edukatorka i vlogerka, która wyszukuje smakowite historie z dziejów Polski i dzieli się z nimi ze słuchaczami i czytelnikami. Realizując projekty kulinarne dotyczące polskiego i warszawskiego dziedzictwa kulinarnego, współpracuje z Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, Fundacją Brama Epok, Towarzystwem Opieki nad Zabytkami w Warszawie oraz Biurem Promocji Miasta Stołecznego Warszawa.
Informacje praktyczne:
Dla kogo: dorośli, młodzież, dzieci pow. 9 r. ż.
Miejsce spotkania: Muzeum Farmacji, ul. Piwna 31/33
Dostępność: osoby z niepełnosprawnością ruchową