Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

pl/en
Wydarzenia

sob., 08.10.2022
14:30–15:30

Spotkanie
Muzeum Farmacji
wstęp bezpłatny

Kefir w aptece: Klaudia Sigalina i dietetyczny napój z Kaukazu | Festiwal Kultury Bez Barier

Czarne tło. Duży biały napis Możemy i daty dziesiątego Festiwalu Kultury bez Barier - od trzydziestego września do dziewiątego października 2022. W tle duży fioletowy wykrzyknik, dookoła rozsypane różowe i fioletowe małe prostokąty przypominające konfetti.

Spotkanie rozpocznie się w Muzeum Warszawy (zbiórka przy kasach biletowych). Odwiedzimy Gabinet Opakowań Firm Warszawskich, żeby na własne oczy zobaczyć butelkę po kefirze Kaludii Sigaliny.

Następnie wspólnie przejdziemy do Muzeum Farmacji (ul. Piwna 31/33), w którym przyjrzymy się wybranym fragmentom stałej ekspozycji – stuletnim meblom aptecznym, różnym narzędziom do ręcznego wytwarzania leków oraz naczyniom do ich przechowywania. Głównym bohaterem pozostanie jednak kefir!

Zapisy na wydarzenie przez stronę Festiwalu Kultury Bez Barier.

Dostępność: osoby z niepełnosprawnością wzroku, audiodeskrypcja, tyflografika i materiały do dotykania

Pijalnie kefiru Klaudii Sigaliny

Pod koniec wieku XIX warszawiacy pokochali ten „napój nader przyjemnego smaku”! Ze względu na liczne właściwości zdrowotne szybko wszedł do asortymentu aptek. Prawdziwa kariera tego specyfiku nabrała tempa wraz z przybyciem do Warszawy Klaudii Sigaliny. Obdarzona smykałką do interesów producentka, otworzyła specjalne pijalnie w kilku punktach miasta, m. in. Ogrodzie Saskim i Alejach Ujazdowskich. Z czasem poszerzyła działalność i zaczęła wysyłać swój towar do popularnych uzdrowisk, np. Ciechocinka.

Podczas spotkania poznasz odpowiedzi na pytania:

  • Jak to się stało, że kuracja mlekiem i jego przetworami stała się tak popularna?
  • Jaka była historia przedsiębiorstwa Klaudii Sigaliny?
  • Jakie przepisy stosowali aptekarze i jakie był ich pomysły na wzbogacenie kefiru?

Butelka firmowa K. Sigalina, wytwórnia: Huta Feniks, po 1923 roku, Piotrków Trybunalski, zbiory Muzeum Warszawy, fot. I. Oleś


Wydarzenie odbywa się w ramach Festiwalu Kultury Bez Barier. Więcej informacji.


Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.