śr., 29.01.2020
18:00–20:00
Wykład
Muzeum Farmacji
5 zł
O żywności ekologicznej. Wykład z cyklu: Prawda czy mit?

Odpowiemy sobie na pytanie czy warto kupować żywność ekologiczną. Poznamy ramy prawne dotyczące jej produkcji. Dowiemy się czy każda żywność nazywana ekologiczną, faktycznie taką jest. Nauczymy się jak rozpoznać w sklepie produkty ekologiczne i jaki mają wpływ na zdrowie człowieka. Czy oznaczenia na etykietach eko, bio i organic oznaczają to samo.
Prowadzenie: MGR INŻ. ALICJA PONDER
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobyła podczas pracy w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W celu dalszego pogłębiania wiedzy rozpoczęła karierę naukową na studiach doktoranckich. Swoją rozprawę doktorską realizuje w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW, a temat badań związany jest z analizą zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej. Autorka wielu artykułów naukowych na temat żywności i żywienia.