śr., 26.02.2020
18:00–20:00
Wykład
Muzeum Farmacji
5 zł
Cukier czy słodziki. Wykład z cyklu: Prawda czy mit?
Dowiemy się, że cukier to składnik nie tylko słodyczy i słodkich gazowanych napojów, jest on dodawany do pozornie zdrowych produktów. Znajduje się też w wędlinach, sosach, gotowych daniach obiadowych. Nauczymy się również, jak czytać etykiety produktów spożywczych, pod jakimi nazwami kryje się cukier, jak odróżnić cukier dodany od występującego naturalnie. Jak racjonalnie się odżywiać, aby w dobie wysoko przetworzonej żywności nie jeść za dużo cukru.
Prowadzenie: Małgorzata Rusek – dyplomowany dietetyk, absolwentka SGGW w Warszawie, ukończyła również studia podyplomowe z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i konferencjach. Entuzjastka dietoprofilaktyki, wyznająca zasadę, że odżywiać się zdrowo to znaczy „ze zdrowym rozsądkiem”. Autorka bloga malgorzatarusek.pl z własnymi przepisami, rzetelnymi artykułami i praktycznymi poradami. Prowadzi warsztaty dla dzieci i dorosłych, jak i konsultacje indywidualne. Współpracuje z Fundacją Szczęśliwi Bez Cukru oraz Fundacją Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie, w których zajmuje się szeroko rozumianą edukacją żywieniową.